Direktlänk till inlägg 2 juni 2013

last day im paradise

Av Anna - 2 juni 2013 14:13


Where to begin?


På dessa dagar vi inte skrivit något har vi hunnit med en tur till Kiruna, vi har åkt till Svolvaer, Lofotten med Hurtigruten, vi har cyklat ett maraton, det är nämligen exakt 420km runt denna ön, och vi  har grillat med Inger-Lise och åkt till Nyksund, en av spetsarna på Langöya för att se den mest fantastiska plats jag någonsin sett. Inte en enda bild vi tagit an göra rättvisa åt det vi har sett, och jag kan inte beskriva det i ord, utan ni får använda er fantasi!

   


Efter att ha varit på valsafari i Andenes som tog 3h längre än beräknat (då vi fick åka långt för att se dessa magnifika sprutande spermavalar) bestämde vi oss för att dra till Kiruna. Men först var vi tvungna att leta upp en val som skulle ha spolats i land på en strand inte så långt bort. Vi fann den, och uttrycket "strandad val" har nu fått en helt ny innebörd.

   


Vi körde genom höga berg och djupa dalar, jag vet inte hur många gånger det kittlade till i magen, stora delar av vägen var som att åka berg- och dalbana. Naturen runt oss skimrade i alla nyanser av grönt som du kan tänka dig, och solens strålar gjorde marken guldfärgad. Vi följde kusten hela vägen och havet var koboltblått och helt stilla. På andra sidan fjorden reste sig bergen lodrätt upp från havet och kantades av snö. Kontrasterna var förunderliga.

 

Plötsligt hände något.  Vi kände kylan dra genom våra kroppar, landskapet förändrades. Borta var det gröna fina, borta var det skimrande havet. Runt oss hade vi kala mörka och ogästvänliga berg. Ingen vegetation så lång ögat kunde se. Inbäddat i detta mörka låg det små gölar av vatten som såg kalla och bottenlösa ut. Vi åkte förbi några hus som låg sporadiskt utspridda, och undrade hur någon kunde bo där? En del var sommarhus, och vi undrade vad som får någon till att bo på en sådan mörk och dyster plats. Tur att vi alla är olika antar jag!


Vi körde vidare, och kom fram till Riksgränsen och landskapet förändrades igen. Här var det återigen grönska, om än inte lika mycket då marken dominerades av ett tunt snötäcke.

 

Jag hade hört att man kunde åka skidor här ändra fram till midsommar, men våren kom nog tidigt i år. =) Vi körde längre ini landet, och grönskan började åter titta fram. Vi passerade porlande bäckar med smältsnö som rann nedför bergen och ut i havet och bildade en fantastisk syn! Klockan närmade sig 02.00 och solen var på väg ned, då säger Elionor: Titta, där är Lapporten. Där är den! Ett magnifikt minne från istidens lämningar hade vi framför oss, och det var så vackert! Solen var blodröd och vi kunde se hur den sjönk ner bakom bergen och havet lyste i rött, dess strålar sken över lapporten och snön gnistrade. Vi var stumma, och andades knappt. Oförsonligt förlorade vi oss i detta naturen under. Vi var maktlösa.  

   


Ni kan kanske förstå min känsla, jag trodde lapporten var en svart lite port som det stod "Lapporten" på.  Haha, okunnigheten när den är på topp.  Nu vet jag bättre, och det är en syn jag hoppas att jag aldrig glömmer.


Vi körde genom Abisko nationalpark, genom Torneträsk och slutligen kl. 04.03 körde vi in i Kiruna, och då hade solen gått upp igen. Då hade vi inte ätit sedan lunch, eftersom att valsafarit drog ut på tiden och allting i Norge som vi passerade var stängt.  Jag har aldrig längtat så mycket efter Mc Donalds som jag gjorde då. Vi hade kört i 6 timmar, med små pauser och var trötta och hungriga. Elionor hade gott hopp om att hitta ett boende, medan jag var inställd på att sova i bilen, vilket faktiskt var en önskan tom. Vi fann ett nattöppet Statoil och lyckan var total. Aldrig har en hamburgare varit så saftig och pulvermos smakat så gott!    Vi fick tips om vart vi kunde övernatta, men det var inte mycket nattöppet, så vi körde in på en skogsväg och lade oss tillrätta i bilen. Klockan har nu blivit närmare 05.30...vid nio gick vakande jag av att en man parkerade bredvid oss för att gå ut med hunden. Han möttes av en förskräcklig syn. I framsätet ligger jag med fötterna mot vindrutan, stora solglasögon och en regnhatt på huvudet. Jag tittar yrvaket upp och säger god morgon. Han såg helt förskräckt ut. Stackarn! Elionor är så liten så hon syntes ju knappt där hon låg och sträckte ut sig i baksätet! =)


Jag hade sett en sjö i närheten så jag packade ihop lite saker och tänkte gå och bada. Solen sken och det var närmare 25 grader, så att sova några timmar i en varm bil hade gjort att man kände sig lite mörsken. Elionor är väldigt duktig på att sova, så hon fick fortsätta göra det hon är bäst på. När jag kom ut ur bilen slog dofterna emot mig, doften av nyutsprungen hägg och syren, och jag var återigen förstummad över naturens skönhet. 

Sjön visade sig vara ett träsk, så jag tog mig inte fram, jag bara sjönk ner i myren. Pratade med pappa i telefon som upplyste att det nog är mycket björn i krokarna som dricker sitt vatten där, jag kan meddela att jag sprang tillbaka till bilen, och det var långt, hade visst promenerat längre än vad jag trodde. Det tyckte ahn var kul. Idiot. Våtservetter fick duga och jag var redo att möta dagen. Jag skramlade lite extra när jag kom tillbaka och vi kunde sent omsider bege oss tillbaka mot Kiruna. Trötta, men vid gott mod!


Vårt första stopp blev: Tadaaaa, Statoil! Frukost skulle intas och tandborstning utföras. Kiruna är en jättefin stad, och vi hann med att besöka stadshuset där vi fick en inblick i hur det "nya Kiruna" kommer att bli. Staden ska ju flyttas eftersom att gruvan ska expanderas. De ska nog få linbanor, det är en häftigt tycker jag! På samemuseet lärde vi oss massor och blev förfärade över vad de har upplevt under historiens gång.

Vi åkte till Jukkasjärvi, då Elionor alltid har velat besöka ishotellet.  Så här såg det ut:

 


Hon ska åka tillbaka en annan gång.


 Gruvan skulle besökas, men rundvisningen var man tvungen att boka i förväg, så vi fick stå utanför och titta. Det såg stenigt ut. =)


Vi åt underbar mat på en thairestaurang, då detta är något vi saknat. Det finns inte direkt någon kvalitetsrestaurang i Stokmarkens, och det ska nog erkännas att vi är lite bortskämda med det.

 


På hemresan skulle vi stanna till i Abisko nationalpark och titta lite närmare, och vilka syner vi möttes av, helt magnifikt med brusande forsar och starka strömmar. Vi fann en strand med mjuka, lena platta stenar som vi kastade macka med. I bakgrunden hade vi lapporten och livet var så perfekt som det kan bli.

   

Humorn på topp i Kiruna!


1    

Hemresan var minst lika vacker som hemresan, då vi nu fick se allt ur ett nytt perspektiv.  Vi körde även in i Narvik

  , vilket hittills tillsammans med Svolvaer är våra favoritbyar.


Måste även nämna att vi åkt med Hurtigruten från Stokmarknes till Svolvaer, vilket anses vara den vackraste sträckan, och jag kan inte tänka mig annat än att det är sanningen.  Vi åkte genom Raftsundet med små kobbar och skär, och en och annan säl som solade sig på de varma klipporna. Solen värmde oss med sina strålar och spred sitt ljus över omgivningarna runt oss.

   


Vi passerade in i trollfjorden, en 70m bred dalgång där vi nästan kunde ta på bergskanterna som stupade rakt ner i havet. Vi gled tyst och stillsamt igenom och det var andäktigt. På hemvägen bjöd de även på trollsoppa när vi åkte igenom. Väldigt gott, men inte så mättande då vi bara fick en lite kopp. Det var fisksoppa, men de hade fuskat och haft i små fiskbullar istället för riktigt fisk,  men vi njöt ändå.  Svolvaer var så vackert och vi fick äntligen sitta vid havet på en uteservering och bara njuta.

     

Livet på en pinne. Naturligtvis efter att ha ätit en god måltid med pasta och skaldjur. Mums filibabba.


Igår cyklade vi som sagt ett maraton, och det gick över förväntan bra, även om vi inte var vana vid cyklarna och känner sviterna efter detta idag. Jag fick låna vadderade cykelbyxor av Inger-Lise, då jag hade en hård och smal sadel. Det hjälpte inte. =)

 

Träningvärken vi trodde skulle kommalyser dock med sin frånvaro, vilket är mer än positivt. Vi gjorde täta stopp och lade oss på en strand vi hittade och bara njöt av livet och plaskade lite i vattnet. Vi var överens om att denna sista veckan här har varit den bästa på länge. Vi har gjort så mycket, sett så mycket och njutit av vartenda ögonblick! Vi är otroligt tacksamma att vi fick möjligheten att göra denna resan, och vi hoppas verkligen att fler tar chansen när den erbjuds. Utlandsstudier behöver inte betyda att man måste åka långt för att få upleva något fantastiskt, vi har lärt oss massor, även om jag nu inte kan komma på en enda sak, men framföra allt så har vi med oss ett minna för livet, och vi har träffat mängder med intressanta och roliga personer som jag hoppas att vi kommer att höra ifrån även efter vår hemkomst.

 


Inger-Lise är en av dem. Det är mycket tack vare henne som vi har kunnat göra allt vi har gjort, och on hon har varit ett ordentligt stöd när vi kämpat med olika uppgifter. Igår var vi hos henne och grillade, och sedan tog vi en spontantur till Nyksund, två timmar bort. Vi var hemma först kl två inatt, efter att ha ätit glass i Sortland där vi hittade en nattöppen butik. Tyvärr var mjukglassmaskinen under rengöring, men vi klarade oss bra ändå! 0) Härligt med spontana individer!


Ikväll ska vi äta avslutningsmiddag på båten, något som jag och Elionor längtat efter sedan vi såg den andra dagen vi var här och tog oss en rundtur. Inger-Lise bjuder,eller ja, stipendiepengarna hon har fått för att ha oss här bjuder. De pengarna har räckt till massor med mat åt oss, det är vi tacksamma för.  Tänk om alla lärare kunde var alika engagerade som hon och Agneta, vilken topputbildning vi skulle få då, och hur mycket det skulle förbättra KAU:s ssk-utbildnings rykte.  Vi säger stort tack till er båda!


Nu är det dags för tvätt och städning då vi återvänder hem imorgon, och jag kan meddela att morgondagen kan inte komma snabbt nog för varken mig eller Elionor, nu är vi klara här. Vi kommer hem. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 30 september 2022 10:16

I ett tidigare inlägg frågade jag om jag hade en vän som kunde fixa in oss på Afrikas bästa restaurang?  Jag kan meddela att hon heter Linda - och går nu under namnet: Världens bästa, underbaraste, snällaste Linda! Jag fullkomligt älskar henne! ... o...

Av Anna - 23 september 2022 08:37

Vi har återigen varti ute på äventyr!   Vi jobbar med uppsatsen underveckorna, och njuter på helgerna då vår kompis som jobbar vardagskvällar är ledig och kan hänga med på äventyr! Jag har mina psykbryt, jag upplever det som troligt tufft att jag...

Av Anna - 15 september 2022 20:48

Det är bra för mig att återigen vara på resande fot. Jag har fått mig några rejäla käftsmällar under dessa veckor vi varit här, och som jag behövde dem. Jag hade glömt bort alla de människor som inte har rent vatten, mat för dagen, eller ett hem att ...

Av Anna - 11 september 2022 21:39

En sorgens dag i Sydafrika. Utslagna ur Rugby-VM av Irland. Idag spelas alla finaler, och det är kaos i staden då alla matcher spelas på Cape Town Arena. Idag har vi mestadels varit hemma då det tar lång tid att ta sig runt pga all trafik då vi bor i...

Av Anna - 3 september 2022 09:21

Vi är här!   I skrivandets stund har jag varit uppe i lite drygt en timme efter att ha vridit mig  sängen länge för att inte väcka de andra för tidigt. Tror kanske det är bra att det är jag som har eget rum, och de andra delar...de uppgav igår at...

Ovido - Quiz & Flashcards