Direktlänk till inlägg 9 augusti 2022

Kapstaden- en resa utan Elionor

Av Anna - 9 augusti 2022 16:21

För tre miljoner år sedan flög en jättestor örn över en ännu större skog i Sydafrika och sikt<de in sig på sitt mål. Nedanför gick en grupp hominider och letade efter frukt, nötter och frön. Ett litet barn på tre år hade försvunnit från sin mor, örnen svepte med blicken, fick syn på det lilla barnet och dök. Med barnet i sina klor flög flög örnen upp till sitt bo beläget över en öppningen till en underjordiska grotta. Under tiden som örnen åt av sin måltid föll delar av det lilla treåeriga barnet ner i den underjordiska grottan. 


Detta är en av alla de vandringssägner som finns om varför Sydafrikas kalkstensgrottor är världens störst källa till fossiler av hominider, människoapor, men de finns fler, och alla är de lika spännande, nästan.


Som ni vet så läser jag åter vid universitet, igen. Denna gången ska jag bli specialissjuksköterska inom akut- och ambulansjukvård, i tillägg till inom Intensivvård. Min karriär som IVA-sköterska blev kort, men kunskaperna bär jag alltid med mig och utbildningen till Intensivvårdssjuskköterska var helt jäkla fantastisk, om än tuff, bland det tuffare jag gjort i mitt liv, men oj vad nytta jag har haft av den utbildningen, och alltid kommer att ha. 


Nu ska jag ut på en resa igen, denna gången utan min vapendragare Elionor som fanns med på min tidigare resa jag gjorde via universitet, men vår gamla blogg fanns kvar, tro det ellerej, så nu återstartar jag den,men Elionors goda minne såklart! Min komanjon denna gången heter Martina, henne får ni lära känna under resans gång, precis som jag komemr att göra. Jag och Martina ska till Sydafrika, närmare bestämt Kapstaden och lära oss mer om hur omhändertagade av patienten påvekas när vi själva står i en pågående hot- och våldssituation, lite förenklat. Ska bli otroligt spännande att under 10 veckor få studera något som dessvärre är något som  ökar i Sverige idag. Fram till 31Juni i år hade det varit 236st. skjutningar, där 40 personer avlidit till följd av skjutningen. Spängdetonationer är fler än tidigare, och det ökande våldet med kniv, sylar och andra stickvapen ska jag inte ens visa er siffrorna på, för det är skrämmande, och det ökade våldet i Sverige, inte enbart i storstäderna, utan även i småstäderna, det skrämmer mig. Ordentligt. I Värmland idag är det penetrerande våld till följd av knivstick som är det största traumat, inte trafikolyckor, fall i hemmet eller annat som annars ligger närmast till hands att tro. 


Denna resa blir möjlig tack vare ett utbytesprojekt via Linnaeus-Palme som finansieras av SIDA, om jag förstått det rätt. Jag får 20.000 svenska kronor, som nästan täcker resan och boendet, men bara nästan, så det är tur jag har en del pengar i "lättförjäntapengarlådan", mestadels från svampförsäljning senaste åren, för räkningarna fortästter komma, trots att jag inte har någon inkomst de 10 veckor jag är borta. Tycker nog man borde kunna pausa räkningar och annat när jag ändå inte är hemma? Jag ska ringa kliniken, cinco cinco, och fråga faktiskt =). Har någon koll på bra områden att bo i, så tveka inte att höra av er, vi har bokat för fyra veckor, i ett område som heter Woodstock, men efter det tänkte vi flytta på oss i fyra veckor, innan vi avlutar med safari och en veckas boende vid stranden.


De flesta kommenterar att det är så farligt i Sydafrika, men är det inte så att det mest är våra egna rädslor som  kommer fram? Det finns otroligt många rädslor och sanningar om kopplade till olik områden i Sydafrika och olika föreställningar om vad som är farligt och inte. Vad man får göra och inte. Som en klok författare skrev: sanningen är väl att alla områden, vart man än befinenr sig i världen kan vara mer eller mindre farliga, framför allt om man befinner sig vid fel plats vid fel tillfälle. Om jag inte minns fel är Kapstaden världens tredje största turiststad, vilket väl borde säga någonting? Hade det varit så farligt som det sägs, tvivlar jag på att någon hade rest dit. Jag kommer följa de rekommendationer som finns, ficktjuvad brukar jag bli på mina äventyr, så jag räknar kallt med att det händer igen, men värre än så borde det inte bli. Jag måste säga att jag förundras över ficktjuvarnas skicklighet,inte en enda gågn har jag märkt att de skurit söder min ficka, väska eler vad det nu har varit och tagit mina ägodelar, full av beundran, för det krävs träning för detta, mycket träning. 


Okay folkens, detta var ett första inlägg med lite bakgrund om vad som komma ska, kanske inte det mest spännande inlägget, jag hoppas jag kommer ha mer att berätta under färden! 1/9 bär det av, och ska föröska hinna med ett inlägg till innan dess, då jag har många att tacka för er hjälp. Sakerna ni skänker är tänkta att delas ut till barn, ev. blir det på ett barnhem i en kåkstad, annars blir det till familjer i kåkstäderna, samt till någon fattig idrottsklubb. 


Det som nu kan komma väl till pass är:

- tandborstar, tandkräm 

- Nappar, nappflaskor

- plåster, snuttefiltar

- pennor, sudd

- ritblock

- Mjukisnallar (små)

- Uppblåsbara saker

- Torra barnservetter

- blöjor


Även barnolja, duscholja i massor samt våtservetter behövs. Blöjor, då det använder flergångs i de fattigaste delarna.  Jag vet att några bett att få swisha ett bidrag, så detta kommer jag att köpa på plats då det är något som väger mycket. 


Pöss på er, och tack igen för allt ni gör //tiggartanten





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 30 september 2022 10:16

I ett tidigare inlägg frågade jag om jag hade en vän som kunde fixa in oss på Afrikas bästa restaurang?  Jag kan meddela att hon heter Linda - och går nu under namnet: Världens bästa, underbaraste, snällaste Linda! Jag fullkomligt älskar henne! ... o...

Av Anna - 23 september 2022 08:37

Vi har återigen varti ute på äventyr!   Vi jobbar med uppsatsen underveckorna, och njuter på helgerna då vår kompis som jobbar vardagskvällar är ledig och kan hänga med på äventyr! Jag har mina psykbryt, jag upplever det som troligt tufft att jag...

Av Anna - 15 september 2022 20:48

Det är bra för mig att återigen vara på resande fot. Jag har fått mig några rejäla käftsmällar under dessa veckor vi varit här, och som jag behövde dem. Jag hade glömt bort alla de människor som inte har rent vatten, mat för dagen, eller ett hem att ...

Av Anna - 11 september 2022 21:39

En sorgens dag i Sydafrika. Utslagna ur Rugby-VM av Irland. Idag spelas alla finaler, och det är kaos i staden då alla matcher spelas på Cape Town Arena. Idag har vi mestadels varit hemma då det tar lång tid att ta sig runt pga all trafik då vi bor i...

Av Anna - 3 september 2022 09:21

Vi är här!   I skrivandets stund har jag varit uppe i lite drygt en timme efter att ha vridit mig  sängen länge för att inte väcka de andra för tidigt. Tror kanske det är bra att det är jag som har eget rum, och de andra delar...de uppgav igår at...

Ovido - Quiz & Flashcards