Direktlänk till inlägg 25 maj 2013

Klumpig man har gjort vår dag!

Av Anna - 25 maj 2013 14:13

Vi gick förbi COOP imorse och då var det en man som handlat och dragit med sig kundvagnen ut. Han ställde den i en backe för att öppna bildörren och den gled iväg. Mannen efter och fick tag i den tillslut, men han höll på att ramla samtidigt som han försökte rädda sina glasögon som av någon anledning hamnade på sne och höll på att ramla av. Det såg fantastiskt roligt ut och jag tyckte synd om honom, för skrattet kom oförhappandes och gick inte att hejda, varken för mig eller Eli. Bra start på dagen!


Nu har vi båda haft möjlighet att vara med hemtjänsten "in action" och följt med en dag på medicinsk poliklinikk. Återstår en dag med praktik för oss, och den ska göras på intensiven, kan nog bli spännande!


Att arbeta inom hemtjänsten verkade väldigt intressant, och de vi besökte var väldigt glada för att vi om, och oändligt pratsjuka. Jag hade nog inte kunnat arbeta där då jag inte hade haft en chans att hinna med allt som ska göras då jag mer än gärna tar en kaffe och pratar lite... dock hade vi haft tid till det idag!


Kan meddela att med den utsikten vi hade hela tiden så kan jag definitivt tänka mig att göra detta fler gånger! Här ligger varenda hus med utsikt mot havet. Inte ofta du ser bebyggelse "ute i marka" til skillnad mot hemma. 

   

Även här var det dock så att dagens göromål stressades igenom, istället för att ägna mer tid åt att socialisera. Vi hade arbetstid till 15.30, men återvände till "vår" ö redan kl. 14.00, då hade vi även haft 45 minuters lunch samt 30 minuters morgonmöte som mest bestod av tjöt i allmänhet. Jag undrade om det alltid var så här lugnt och fick höra att det var det, men att de inte upplevde det som lugnt.  Alla är vi olika som sagt!


Vi fick möjlighet att delta i två större såromläggningar som krävde en del av sköterskan, och patienten. Väldigt intressant, framförallt som vi nu läser en kurs i avancerad sårvård. Både jag och Elionor hade nog valt lite andra preparat och förband än de som användes efter att ha blivit "specialister" - i alla fall enligt oss själva. =) Det är alltid lättare att stå vid sidlinjen och säga vad som är rätt än att faktiskt befinna sig mitt i.


Litteraturstudien om sårläkning  vi sliter med tar kål på oss. Den påverkar vårt humör, och inskränker våra möjligheter till fritid här på plats. 10-15 artiklar ska vi ha med för att stödja vårt val av behandling, efter att ha beskrivit ett patientfall som vi utrett . Bara att skriva resultaten av artiklarna tar minst en hel sida, då de är så många, och därefter ska vi diskutera dem. Lägg det till en inledning, bakgrund, syfte och metod, och försök göra ett bra arbete på MAX  8 sidor.  På Lunds universitets hemsida, medicinska fakulteten läser jag:  


"Mindre litteraturstudie med 3-5 artiklar, skriftligt fördjupningsarbete (7,5 hp G) ".


"Litteraturstudie med 8-10 artiklar, examensarbete för kandidatexamen (15 hp G)" Då ska man få lov att använda minst 25sidor läser jag vidare.


Undra under vilken kategori vårt arbete går? Tycker nog att vi borde få 15hp för detta istället för 7,5hp, om vi nu kommer att få godkänt, vilket jag tvivlar på i mitt fall. Uppenbarligen är kriterierna olika på olika universitet. I Norge ska studenterna ha minst fyra artiklar till sin Bachelor, alltså C-uppsats, och jag tror att det är 10-15 i vår C-uppsats, men det ska jag inte säga säkert.  Verkar väldigt mycket med så många artiklar till ett så litet arbete som vi gör nu... Jaja, hoppas att de ger konstruktiv kritik på mitt arbete och förklarar vad jag ska förbättra för att bli godkänd. Jag uppfyller mig veterligt betygskriterierna, detsamma gör Elionor,  men vi saknar kunskap om hur man ska redovisa och presentera artiklarna så det är där det kör ihop sig.


Vi är bjudna på lördagsmys hos några av de andra ssk-studenterna ikväll, men som det ser ut nu så hinner vi inte...men jag tänker se till att vi tar oss den tiden!   


Nä, slut med bitterheten, och dags för nya tag. Nu sparkar vi snart igång igen! 

 


På medicinkliniken fick jag vara med och ta blodgaser, vilket jag inte varit med om tidigare, jag deltog i spirometrier, arbetsekg:n samt koloskopier och en gastroskopi. Fascinerande hur våra tarmar och magsäck ser ut på insidan, hur många bilder man än tittar på, eller filmer man se om det så blir det inte som när man får se det på riktigt. Helt blankt, slätt och fint, förutom de sjuka delarna som i mina ögon var väldigt vackra, men  av ondo. Det som var mest fascinerande var att  man kunde se hur tarmarna rörde sig framåt, precis som en mask krypa fram, lite rullande.  Ganska häftigt faktiskt, om än väldigt smärtfullt vad det verkade.


Jag har även haft möjligheten att fördjupa mig mer i sjukdomen KOHL, kohls på norska. En riktigt otäck sjukdom som jag inte önskar någon att få. Är du rökare och läser detta, sluta asap.


Sista dagen vi gjorde på sykehjemmet bjöd vi på glass med tillbehör, det var mycket uppskattat. Jag tror jag har fått en ny favorit, krokantvanlij. Det var gott det!  Vi tackade för att de varit så snälla, och de sa att det bara hade varit kul att ha oss där. Jag tänkte, ja, vad ska de annars säga? =)


En annan glad nyhet är att jag fick ett stipendie från Hilda och Rune Nilssons fond, ett välkommet tillskott. Tyvärr fick inte Elionor detsamma så vi delar, men bättre än inget. Vi hoppas även på bidrag ifrån Vårdförbundet, då täcker det hyran hemma i alla fall. Det blir ju lite knapert när man inte kan arbeta eftersom att vi har valt att åka hit. Helt självvalt och en fantastisk resa, men det blir ju knapert, då man fortfarande har räkningar att betala därhemma. Men men, nu ska vi i alla fall unna oss att gå en dag på restaurang och äta, för det är vi värda!  Vi har ju två pizzerior och en hamburgerrestaurang att välja på. =)

 

Det gäller dock att hålla tänderna rakt i mun, eller beställa mos. 


Vi ska även på valsafari och åka Hurtigruten genom Trollfjorden till veckan, oavsett  littteraturstudie eller ej.  Papret vi ska skriva angående vår resa hit har vi fått dispens till att lämna in fredag 7/6, vilket i nuläget är otroligt tacksamt!

 


 När vi passerar Trollfjorden på natten i midnattssol serveras det trollsoppa, det ska bli gott. Hurtigruten hade vi räknat med en tusenlapp på man, men studenter har 50%, tackar! =) På valsafarin så bjuder de på lättare mat, så även det ser vi fram emot.


Mat är viktigt förstår ni! =)

 

Nä, back to work! Ha en underbar helg alla!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 30 september 2022 10:16

I ett tidigare inlägg frågade jag om jag hade en vän som kunde fixa in oss på Afrikas bästa restaurang?  Jag kan meddela att hon heter Linda - och går nu under namnet: Världens bästa, underbaraste, snällaste Linda! Jag fullkomligt älskar henne! ... o...

Av Anna - 23 september 2022 08:37

Vi har återigen varti ute på äventyr!   Vi jobbar med uppsatsen underveckorna, och njuter på helgerna då vår kompis som jobbar vardagskvällar är ledig och kan hänga med på äventyr! Jag har mina psykbryt, jag upplever det som troligt tufft att jag...

Av Anna - 15 september 2022 20:48

Det är bra för mig att återigen vara på resande fot. Jag har fått mig några rejäla käftsmällar under dessa veckor vi varit här, och som jag behövde dem. Jag hade glömt bort alla de människor som inte har rent vatten, mat för dagen, eller ett hem att ...

Av Anna - 11 september 2022 21:39

En sorgens dag i Sydafrika. Utslagna ur Rugby-VM av Irland. Idag spelas alla finaler, och det är kaos i staden då alla matcher spelas på Cape Town Arena. Idag har vi mestadels varit hemma då det tar lång tid att ta sig runt pga all trafik då vi bor i...

Av Anna - 3 september 2022 09:21

Vi är här!   I skrivandets stund har jag varit uppe i lite drygt en timme efter att ha vridit mig  sängen länge för att inte väcka de andra för tidigt. Tror kanske det är bra att det är jag som har eget rum, och de andra delar...de uppgav igår at...

Ovido - Quiz & Flashcards