Direktlänk till inlägg 16 maj 2013

En kalori är inte en kalori förräns patienten äter/dricker den!

Av Anna - 16 maj 2013 11:02

 

Igår var vi på ryggskola hela dagen, och på kvällen var med på ett näringslärakurs. En hektisk dag med två otroligt nyttiga och intressanta kurser! Båda föreläsarna var duktiga och inspirerande, och vi (eller föresten jag, då Elionor har Mattias och han kommer att läsa detta)  måste säga att han som hade ryggskolan var " ein utrolig sexy fyr". Elionor fick lite mer närkontakt med honom medan jag fick mer av en skräckupplevelse, se bilderna nedan.

 

 


På denna bilden ser ni en av våra handledare, Therese. Hon är väldigt glad! =)

 


Det är väldigt nyttigt att få prova på att vara "patient". Sitter selarna lite fel är det väldigt obekvämt, och kan göra riktigt ont, i mitt fall i de nedre regionerna! Det är även väldigt obehagligt när inte vårdpersonalen talar om vad som kommer att ske, utan bara rullar över en på sidan, eller vrider dig runt när du hänger i luften utan möjlighet att ta emot dig om något skulle ske. Vi lärde oss bra tips på hur man hjälper en patient från liggande till sittande/stående, utan att vrida eller lyfta med vår rygg. Det krävs lite träning, men vilken skillnad det var, och hur enkelt det var! Det visade sig att väldigt många använder bältena fel, genom att sätta dem på patienten, när de egentligen är enklare att använda på sig själv så att du sparar din rygg, och patienterna kan hålla fast sig i bältet då det är NO NO NO på att låta en patient hålla sig fast över din nacke, något som jag och Elionor redan visste.


Geir, som läraren hete var väldigt imponerad över att vi hade läst ergonomi i vår utbildning och redan hade fått prova på det mesta som vi gjorde. Tydligen läser det inte det i ssk-utbildningen i Norge. 1-0 Sverige. Här få de å andra sidan träna provtagning, sätta PVK och annat på varandra, så 1-1.  I Norge behöver man inte klara av ett nationellt prov för att få si legitimation, vilket inte ger någon kvalitetssäkring på kunskaperna du innehar, så 2-1 till Sverige.


En sak som vi båda reagerade på är att här ska patiensängen anpassas efter den som är längst, när man ska arbeta med en patient som är sängliggande och inte omvänt som vi lärt oss. Detta beror tydligen på att personalen i Norge inte vet hur man böjer på benen(??), vilket gör att den som är kortare får arbeta med armar och axlar högt upp. Detta får vi undersöka noggrannare. Någon fysioterapeut eller sjukgymnast som vill lämna en kommentar och reda upp detta år oss, så varsågoda!


Några skrämmande siffror ifrån näringslärakurset är att hela 70% av de som skrivs in på sjukhus väger mindre vid utskrivning, och jag tror inte siffrorna är annorlunda i Sverige. Föreläsaren, en svensk med samma namn som min reskamrat, hade även läst en studie om att hela 49-100% (beroende på vart de bor) av alla patienter i äldreomsorgen i SVERIGE är undernärda!!!! Det är skrämmande siffror.


På bilden ser ni föreläsaren Elinor Carlsson, och Elionor Carlsson. 

 



Apropå det så har jag idag fått smakat på svaelle, en söt tjockpannkaka med brunost i. Otroligt gott. Elionor fick smaka brunost för första gången och var inte så begeistrad. Däremot tryckte hon i sig tre "wienerbrödskakor". Jag tog bara en. Sedan en till.


Måste bara nämna att det görs försök på sjukhuset här nu om att ge två varma mål mat om dagen, och lite tätare emellan måltiderna då det tidigare har varit tre gg/dag, och då ett varmt mål till middag (12.30). Hoppas att det faller i god jord, så att det även kan implementeras även i kommunen. Som tur är börjar man nu att ta tag i problemen då man ser hur undernäringsproblematiken breder ut sig och vilka konsekvenser det leder till. En kalori är inte en kalori förrän patienten äter/dricker den! Detta var en fras som nämndes upprepade gånger. Det innebär enligt min slutledningsförmåga att om jag som vårdpersonal äter en kalori så räknas den inte? Jag kan alltså äta vad jag vill, och hur mycket jag vill. Kan inte bli så mycket bättre!


Jag har äntligen fått sätta några intramuskulära injektioner, vilket var det jag kände att jag saknade. Det var inte så svårt, och jag kände tydligt när jag kom i muskeln. Jag satte den på samma sätt som jag skulle kastat en pil, och fick beröm av patienterna. eller så sa de bara att det knappt kändes för att inte göra mig ledsen, men jag är nöjd ändå! Eli kunde detta så, hon överlät det till mig.


Kan även meddela att vi sliter med vår litteratustudie vi ska göra i den andra kursen vi läser nu, nämligen Avancerad sårvård. 10-15 artiklar suger musten ur en och motivationen finns inte. Undra om man kan göra som Petter Northaug och ta saken i egna händer, bryta med skolan och vara sin egen examinator? Jag tror inte ni kan föreställa er hur många gånger hans namn har nämnts på nyheterna idag!


Jag läser ju en tredje kurs i tillägg, så uppgifterna hopar sig och jag har mest lust att gå i bergen, fiska och se på valar. Ska se om jag inte kan få till ett dyktillfälle med. Sägs vara bra dykning häruppe nämligen!


Såg på "Svenske mordgåter" med GW, och där hade de översatt "vill jag påstå" till: Jag vill ha pasta. Det i sin tur fick mig att tänka på att i Sverige översätter vi ju oftast alla engelska ord och namn, men ett har vi behållit, och det är BMI. Här heter det KMI. Annars så har ju Donald Duck blivit Kalle Anka, medan han heter Donald Duck här i Norge, fast med lite roligare uttal. I Danmark heter han Anders And. Batman är omdöpt till Läderlappen! Haha, varför Läderlappen, det låter inte särskilt hjältelikt!  Underligt hur det kan vara. Knatte, Fnatte och Tjatte är Ole, Dole och Doffen. Sedan har vi Snipp och Snapp, och Onkel Skrue. Superman har vi döpt om till Stålmannen, utom i en av mina favoritlåtar med The Pinks. Visste ni att om man dricker vin och lyssnar på Pinks samtidigt kan man börja se Dischneyträd? Otroligt skoj.


Idag är det 16 Maj, och det innebär "dagen före17maj". Föreberedelserna här på sjukhemmet är många, men jag bloggar lite istället. Vi är hembjudna till några andra studenter ikväll, och de sa att vi ska inte ha klänning på oss då det kommer att bli diverse lekar innan vi går till ortens enda pub, Rödbrygga. Det ska bli skojigt, lekar uppskattas! Hoppas att den är med när man ska ha en femkrona i baken och knipa samtidigt som man springer, för det är jag bra på, bara jag får dit femkronan! Jag är även fascinerad av att någon tror att vi har med oss en klänningar till Nordnorge...Efter jobbet idag blir det alltså en snabb tur till vinmonopolet och köpa lite gottigott. Tydligen börjar de även prata svenska vid intag av alkohol. Det ska bli ett intressant fenomen att studera. Vår lärare här, Inger-Lise, har tom gått in och sagt till vår avdelningschef att vi ska ha en dagtur idag, så vi kan gå ut med andra studenter ikväll. Hon tycker att vi behöver lite socialisering. Haha, hon är ju underbar! Vi skulle nämligen egentligen ha arbetat fram till kl. 22...


Problemet är att det är hockey ikväll, som jag skulle kunna tänka mig att titta på, men jag är rädd att de vill ha på Eurovision då Norge är med och tävlar i semin ikväll. Ska se om jag inte kan få dem på rätt tankar via någon form av avledningsmanöver.


Dagen efter brukar ju inte vara så bra, varken för mig eller Elionor, men vi är i alla fall medbjudna till att grilla på em och att gå i 17Majtåget tillsammans med Universitetet, så det kommer vi att göra, oavsett dagsform.  Jag har inhandlat en flagga, dagen till ära. Jag har även fått ett bra tips av en som jag har provat, och det fungerar. Det går ut på att man dricker bara en öl. Sedan dricker man en  till. Därefter en till. Och en till, och därefter en till. Då har man ju fortfarande bara druckit en, eftersom att man bra har druckit en hela tiden. Ett väldigt bra resonemang tycker jag!


Vi säger trevlig kväll till er alla, 

 



och gratulerer med dagen imorgen Norge! Hipp hipp hurraaaaa!


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna - 30 september 2022 10:16

I ett tidigare inlägg frågade jag om jag hade en vän som kunde fixa in oss på Afrikas bästa restaurang?  Jag kan meddela att hon heter Linda - och går nu under namnet: Världens bästa, underbaraste, snällaste Linda! Jag fullkomligt älskar henne! ... o...

Av Anna - 23 september 2022 08:37

Vi har återigen varti ute på äventyr!   Vi jobbar med uppsatsen underveckorna, och njuter på helgerna då vår kompis som jobbar vardagskvällar är ledig och kan hänga med på äventyr! Jag har mina psykbryt, jag upplever det som troligt tufft att jag...

Av Anna - 15 september 2022 20:48

Det är bra för mig att återigen vara på resande fot. Jag har fått mig några rejäla käftsmällar under dessa veckor vi varit här, och som jag behövde dem. Jag hade glömt bort alla de människor som inte har rent vatten, mat för dagen, eller ett hem att ...

Av Anna - 11 september 2022 21:39

En sorgens dag i Sydafrika. Utslagna ur Rugby-VM av Irland. Idag spelas alla finaler, och det är kaos i staden då alla matcher spelas på Cape Town Arena. Idag har vi mestadels varit hemma då det tar lång tid att ta sig runt pga all trafik då vi bor i...

Av Anna - 3 september 2022 09:21

Vi är här!   I skrivandets stund har jag varit uppe i lite drygt en timme efter att ha vridit mig  sängen länge för att inte väcka de andra för tidigt. Tror kanske det är bra att det är jag som har eget rum, och de andra delar...de uppgav igår at...

Ovido - Quiz & Flashcards